Om oss

Om  Grahams Dyk

Släkten Graham representeras av företagsamhet i olika omfattning och inriktning i nutidshistorien.


Graham Brothers

Tillverkade hissar i Stockholm från mitten på 1800-talet till in på 1930-talet, därefter övergick tillverkningen till annan ägare.


Se ett dokument från den tiden här till höger. Nästa gång Ni åker hiss så kanske Ni står i något som Graham Brothers byggt en gång i tiden. De rullar fortfarande.


Roberth själv

Redan som barn hade han ett intresse för det lilla och finmekaniska. Roberth arbetar med finmekaniskt arbete även på dagtid. Som sjukhustandtekniker tillverkar han ansikts- och tandproteser.


Familjen

När Roberth inte står omgiven av finmekaniska verktyg och manualer så ägnar han sig åt fru och barn.


Tillsammans prioriterar familjen ett aktivt friluftsliv.


Graham's Dykteknik AB har belönats med kreditvärderingen UC BRONS.Dykteknisk historia

Jaques Costeau och Emilé Gagnan

Året var 1955. På den tiden hade få människor sett världen under världshaven. Costeau och Gagan tillverkade Mistral, världens första enstegsregulator!


Mistral

Detta är vårt eget exemplar. Nej, vi har inte dykt med den. Fast den fungerar utmärkt fortfarande. Det har vi sett till.


Har du någon dykantikvitet?

Hör av dig till oss om du har någon utrustning som har med dykning att göra i historiskt perspektiv. Vi är intresserade av mycket och delar gärna med oss. Slå oss en signal.


När världen skådade

Jagues Costeaus undervattensfilmer från jordens alla hörn så visste inte många hur deras utrustning för att vistas under vattnet fungerade eller hur människokroppen reagerade på att vistas under höga tryck i de tidsramar som var aktuella. Att andas i en Mistral är något som skiljer sig avsevärt från dagens regulatorer.


Den fungerar mycket bra så länge man befinner sig med ryggen mot ytan och har en horisontell position i vattnet, men om man dyker ned med huvudet först så får man suga in luften och när man simmar uppåt får man trycka ut luften. Dagens regualtorer är lättare att dyka med. Men Costeau var en pionjär som tyvärr inte längre är bland oss. Men minnet av honom och hans reseberättelser lever vidare än idag.